Lavash
Składniki:
1 łyżeczka suszonych drożdży
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka cukru
½ szklanki ciepłej wody
1 ¼ szklanki mąki
2 łyżeczki soli
¼ mielonej ostrej papryki
¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 białko jajka lekko ubite
2 łyżki różnych ziaren
Przygotowanie:
Drożdże należy połączyć z miodem i cukrem, dolać ½ szklanki
wody, wymieszać, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie
przesiać suche składniki do miski. Dodać zaczyn i zagnieść jędrne ciasto.
Wyrabiać je ok. 2 minuty na powierzchni posypanej mąką. Włożyć do natłuszczonej
miski, przykryć i wstawić do lodówki na 45 minut. Ponownie wyłożyć ciasto na
powierzchnię posypaną mąką i wyrabiać, aż będzie zupełnie gładkie. Ciasto
podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować tak aby powstały prostokąty.
Nakłuć ciasto widelcem, posmarować białkiem. Pokroić każdy prostokąt na 16
trójkątów i posypać ziarnami. Ułożyć trójkąty na oprószonych mąką blachach do
pieczenia, zachowując 2 cm odstępy. Piec ok. 10 minut w średnio nagrzanym
piekarniku.
Wszystkich tych, którzy mają komentarze lub propozycje tematów, które miałabym poruszyć na blogu, bardzo proszę o kontakt e- mail: 2012afryka@gmail.com
Asia
Asia