wtorek, 7 stycznia 2014

Spiralki migdałowo-daktylowe - Przepis


Spiralki migdałowo - daktylowe

Składniki:

5 arkuszy ciasta filo

40 g roztopionego masła

400 g posiekanych daktyli bez pestek

½ łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

½ łyżeczki mielonego imbiru

½ szklanki śmietany

½ szklanki uprażonych płatków migdałów

2 łyżeczki startej skórki cytryny
 
 

 

Przygotowanie:

Przytnij papier do pieczenia na wielkość arkusza ciasta filo. Na papierze ułóż arkusze ciasta, smarując każdy niewielką ilością masła. Wymieszaj w garnku daktyle, przyprawy, śmietanę, płatki migdałów i skórkę z cytryny. Podgrzewaj mieszając aż daktyle zmiękną i wchłoną niemal całą śmietanę. Ostudź. Rozsmaruj masę daktylową na cieście, pozostawiając wzdłuż jednego dłuższego brzegu wolny pas szerokości 4 cm. Pomagając sobie papierem do pieczenia, zroluj ciasto zaczynając od drugiego dłuższego brzegu. Przykryj i umieść je w lodówce na 30 min. Pokrój zrolowane ciasto na 1 ½ centymetrowe plasterki, ułóż je na natłuszczonej blasze do pieczenia, zachowując 2 cm odstępu. Piecz około 20 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
 

Wszystkich, którzy mają komentarze lub propozycje tematów, które miałabym poruszyć na blogu, bardzo proszę o kontakt e- mail: 2012afryka@gmail.com 
Asia