piątek, 14 lutego 2014

Rożki z wołowiną - Przepis


Rożki z wołowiną

Składniki:

2 łyżeczki oliwy

1 cebula

2 ząbki czosnku, wyciśnięte

1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

1 łyżeczka mielonej kolendry

300 g mielonej wołowiny

2 łyżki świeżej mięty, posiekanej

2 ziemniaki, drobno pokrojone

½ szklanki żółtego sera, startego

10 arkuszy ciasta filo

125 g masła roztopionego


 

Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj cebulę, czosnek i przyprawy. Smaż, mieszając, aż cebula będzie miękka. Dołóż wołowinę, miętę, podgrzewaj, mieszając, aż mięso się przyrumieni. Ziemniaki ugotuj w wodzie, Az będą miękkie. Utłucz je na gładką masę, dodaj ser, dobrze wymieszaj. Połącz w misce z przygotowaną wołowiną, jeszcze raz dobrze wymieszaj. Złóż razem dwa arkusze ciasta, smarując każdy niewielką ilością masła. Aby pozostałe ciasto nie wyschło, przykryj je papierem do pieczenia, a na wierzch połóż wilgotną ściereczkę. Złożone arkusze pokrój wzdłuż na trzy pasy. Na końcu każdego pasa umieść pełną łyżkę nadzienia. Złóż jeden róg pasa na ukos, zakrywając nadzienie i tworząc trójkąt, następnie złóż ponownie, tworząc kolejny trójkąt. Składaj w ten sposób ciasto aż do końca. Zrób to samo z pozostałymi pasami ciasta. Ułóż trójkąty na natłuszczonej blasze do pieczenia, każdy posmaruj masłem. Piecz w średnio rozgrzanym piekarniku ok. 8 minut lub do chwili, gdy ładnie się przyrumienią.
 
 
 
Wszystkich, którzy mają komentarze lub propozycje tematów, które miałabym poruszyć na blogu, bardzo proszę o kontakt e- mail: 2012afryka@gmail.com 
 Asia