piątek, 16 stycznia 2015

Konafa - Przepis


Konafa
 

Skladniki:



 

 












375 g gotowego makaronu konafa inna nazwa kataifi ( nazwa turecka)

100 g masła roztopionego

400 g sera ricotta

60 g orzeszków ziemnych posiekanych

150 g suszonych moreli posiekanych
½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonego imbiru
125 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki syropu klonowego
 
 
Syrop do polania ciasta składniki:
1 ½ szklanki wody
385 g cukru

60 ml syropu klonowego
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy

woda z kwiatów pomarańczy
 
 
 
 

Przygotowanie:

Umieścić makaron konafa w misce, rozdzielić nitki, następnie polać roztopionym masłem i równo rozprowadzić.
 
 
 
Na przygotowanej płytkiej blasze połowę ciasta ułożyć na dnie. Pozostałe składniki dobrze wymieszać i rozłożyć na cieście. Przykryć drugą połową ciasta. Piec ok. 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu z piekarnika należy polać gorącym syropem i odstawić do ostygnięcia. Można wstawić do lodówki na 3 godziny lub całą noc.
 
 

Syrop :

Wymieszać wszystkie składniki w rondlu i podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier się rozpuści. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, bez przykrycia, nie mieszając.
 
 
Smacznego
 
 
 
Wszystkich, którzy mają komentarze lub propozycje tematów, które miałabym poruszyć na blogu,   bardzo proszę o kontakt e- mail: 2012afryka@gmail.com
Asia