Konafa
375 g
gotowego makaronu konafa inna nazwa kataifi ( nazwa turecka)
100 g masła
roztopionego
400 g sera
ricotta
60 g
orzeszków ziemnych posiekanych
150 g suszonych moreli posiekanych
½ łyżeczki
mielonej gałki muszkatołowej
½ łyżeczki
mielonego imbiru
125 ml
jogurtu naturalnego
2 łyżki
syropu klonowego
Syrop do polania ciasta składniki:
1 ½ szklanki
wody
385 g cukru
60 ml syropu
klonowego
Przygotowanie:
Umieścić
makaron konafa w misce, rozdzielić nitki, następnie polać roztopionym masłem i
równo rozprowadzić.
Na przygotowanej płytkiej blasze połowę ciasta ułożyć na
dnie. Pozostałe składniki dobrze wymieszać i rozłożyć na cieście. Przykryć
drugą połową ciasta. Piec ok. 30 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Po wyjęciu
z piekarnika należy polać gorącym syropem i odstawić do ostygnięcia. Można
wstawić do lodówki na 3 godziny lub całą noc.
Syrop :
Wymieszać
wszystkie składniki w rondlu i podgrzewać, nie doprowadzając do wrzenia, aż
cukier się rozpuści. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 minut, bez przykrycia, nie
mieszając.
Smacznego |
Asia