sobota, 23 lutego 2013

Herbata - Przepis


Herbata
Herbatą Egipcjanie częstują wszędzie. Na targu np. rybnym, w sklepie gdy dochodzi do finalizacji transakcji , na zakończenie posiłku a także między posiłkami.
Przepis jest bardzo prosty. Do wyparzonego czajniczka wsypuje się od 1 – 3 łyżeczek herbaty drobno granulowanej i zalewa wrzątkiem. Zostawia się na minutę, by wydobyć gorycz. Następnie dodaje się cukru ponieważ napar musi być bardzo słodki.
Gościowi oferuje się szklaneczkę z herbatą, dodatkowo można wzbogacić ją dodając listek mięty. W ten sposób może on rozkoszować się coraz lepszym jej smakiem, kiedy mocniej przesiąka miętą.




Popularność napoju zwyciężyła w miejscach spotkań przeznaczonych dla mężczyzn w których to siedzą, palą fajkę wodną, piją herbatę, słuchają muzyki i dyskutują.


Wszystkich tych, którzy mają komentarze lub propozycje tematów, które miałabym poruszyć na blogu, bardzo proszę o kontakt e- mail: 2012afryka@gmail.com
Asia