sobota, 8 września 2012

Kuchnia Egipska


Jest mieszanką kuchni Greckiej, Tureckiej, Palestyńskiej, Libańskiej i Syryjskiej. W potrawach nie może zabraknąć przypraw, najczęściej używa się: kolendry, kardamonu, chili, szafranu, kurkumy i cynamonu. Między innymi na takim straganie można kupić przyprawy.
 
 

W kraju w przeważającej mierze zamieszkałym przez wyznawców Islamu nie podaje się wieprzowiny. Dania przygotowywane są wyłącznie z drobiu, wołowiny i baraniny. 
Duża popularnością cieszą się również ryby i owoce morza, które w miastach leżących nad morzem  można bezpośrednio kupić w porcie rybackim. Zarówno surowe jak i od razu przysmażone na grilu.
 


 
Główny posiłek jest najczęściej spożywany po południu. Składa się z przekąsek, zupy, dania głównego, owoców i bardzo słodkiego deseru. Do posiłku pije się głównie herbatę z dużą ilością cukru. Bardzo dobrze smakuje również gdy doda się dla smaku listek mięty.
Popija się również napar z hibiskusa czyli karkade. Ten kwaskowaty napój o czerwonej barwie wspaniale orzeźwia. Podawany jest w wersji gorącej jak i na zimno.
 
 
Muzułmańscy mieszkańcy Egiptu nie pija alkoholu, gdyż zabrania tego Koran. Natomiast Koptowie, zajmują się produkcją i sprzedażą lokalnych alkoholi.
Postanowiłam napisać na temat kuchni, gdyż mieszkając w tym kraju próbowałam wszystkich możliwych potraw oraz starałam się zebrać na nie  przepisy.  Spełniam również życzenie moich koleżanek, które prosiły mnie o podanie przepisów lokalnej kuchni.

Ciąg dalszy nastąpi.................


Wszystkich tych, którzy mają komentarze lub propozycje tematów, które miałabym poruszyć na blogu, bardzo proszę o kontakt e- mail: 2012afryka@gmail.com
Asia