Jest mieszanką kuchni Greckiej, Tureckiej, Palestyńskiej,
Libańskiej i Syryjskiej. W potrawach nie może zabraknąć przypraw, najczęściej używa
się: kolendry, kardamonu, chili, szafranu, kurkumy i cynamonu. Między innymi na takim straganie można kupić przyprawy.
W kraju w przeważającej mierze zamieszkałym przez wyznawców Islamu nie podaje się wieprzowiny. Dania przygotowywane są wyłącznie z drobiu, wołowiny i baraniny.
Duża popularnością cieszą się również ryby i owoce morza, które w miastach leżących nad morzem można bezpośrednio kupić w porcie rybackim. Zarówno surowe jak i od razu przysmażone na grilu.
Główny posiłek jest najczęściej spożywany po południu. Składa
się z przekąsek, zupy, dania głównego, owoców i bardzo słodkiego deseru.
Do posiłku pije się głównie herbatę z dużą ilością cukru.
Bardzo dobrze smakuje również gdy doda się dla smaku listek mięty.
Muzułmańscy mieszkańcy Egiptu nie pija alkoholu, gdyż
zabrania tego Koran. Natomiast Koptowie, zajmują się produkcją i sprzedażą
lokalnych alkoholi.