Bakłażany
Składniki:
1 kg bakłażanów
3 zielone papryki
główka czosnku
łyżka soli
3 łyżki octu
natka pietruszki
Gotujemy bakłażany w osolonej wodzie aż będą miękkie.
Nacinamy bakłażany wzdłuż, aby zrobić miejsce na farsz. Odstawiamy je na bok i
pozostawiamy do ostygnięcia.
W blenderze rozdrabniamy czosnek, paprykę i posiekaną
pietruszkę. Nadziewamy każdego bakłażana tak powstałą masą. Następnie ciasno
układamy warzywa w misce i skrapiamy octem. Sól rozpuszczamy w cieplej wodzie i
zalewamy nią bakłażany. Przykrywamy miskę pokrywką i wstawiamy do lodówki na
kilka dni. Po tym czasie bakłażany są gotowe do spożycia.
Tak przygotowane bakłażany jada się jako dodatek do obiadów
lub z egipskim okrągłym chlebkiem.
Wszystkich tych, którzy mają komentarze lub propozycje tematów, które miałabym poruszyć na blogu, bardzo proszę o kontakt e- mail: 2012afryka@gmail.com
Asia
Asia