sobota, 15 września 2012

Bakłażany - Przepis

Bakłażany
 
 
 
 

Składniki:


1 kg bakłażanów

3 zielone papryki

główka czosnku

łyżka soli

3 łyżki octu

natka pietruszki

Gotujemy bakłażany w osolonej wodzie aż będą miękkie. Nacinamy bakłażany wzdłuż, aby zrobić miejsce na farsz. Odstawiamy je na bok i pozostawiamy do ostygnięcia.

W blenderze rozdrabniamy czosnek, paprykę i posiekaną pietruszkę. Nadziewamy każdego bakłażana tak powstałą masą. Następnie ciasno układamy warzywa w misce i skrapiamy octem. Sól rozpuszczamy w cieplej wodzie i zalewamy nią bakłażany. Przykrywamy miskę pokrywką i wstawiamy do lodówki na kilka dni. Po tym czasie bakłażany są gotowe do spożycia.

Tak przygotowane bakłażany jada się jako dodatek do obiadów lub z egipskim okrągłym chlebkiem.






Wszystkich tych, którzy mają komentarze lub propozycje tematów, które miałabym poruszyć na blogu, bardzo proszę o kontakt e- mail: 2012afryka@gmail.com
Asia