sobota, 29 grudnia 2012

Kalmary - Przepis


Kalmary
 
 Składniki:
kalmary
oliwa z oliwek
pęczek pietruszki
sok z cytryny lub lemonki
kilka ząbków czosnku
sól i pieprz
 
Gdy mamy dostępnego świeżego kalmara należy poddać go obróbce wstępnej. Z dużych jak i mniejszych osobników należy usunąć głowę i oczyścić wnętrzności. Ważną rzeczą jest dokładne umycie kalmara zimną wodą oraz osuszenie papierowym ręcznikiem.
 

Należy pokroić wcześniej przygotowanego kalmara w cienkie paski lub krążki. Następnie obtoczyć w mące i smażyć w gorącym głębokim oleju do czasu aż uzyskamy żółto - pomarańczowy kolor. Nie należy przypiekać kalmarów bo zrobią się gumowate.
 
 
Podajemy polane dresingiem przygotowanym z oliwy, soku z cytryny,  posiekanej pietruszki i czosnku oraz z dodatkiem soli i pieprzu. Smacznego
 
 
 
 
Wszystkich tych, którzy mają komentarze lub propozycje tematów, które miałabym poruszyć na blogu, bardzo proszę o kontakt e- mail: 2012afryka@gmail.com
Asia